exquisite couch banging. navigate to this website https://nudevista.vip

ČUDOVIT ŽIVALSKI SVET

Dobrodošli v živalski vrt in tematski park Mini Zoo Land. V njem najdete več več kot 150 živali in preko 30 različnih živalskih vrst. Spodaj si lahko preberete nekaj zanimivosti o nekaterih naših živalih. Stisnite kak všeček. Za več informacij o naših živalskih prijateljih, pa vas vabimo, da nas obiščete vsak dan tudi POMLADI VSAK DAN od 9:00 do 19:00 ure. Bodite pozorni na informativne table, za večje skupine pa pripravimo tudi vodene oglede. Za vas smo odprti tudi med prazniki.

KENGURU WALLABY

Mladič kenguruja iz maternice zleze v mamino vrečo že pri teži 5 miligramov, kar je le 1% mamine teže. Prvih 100 dni je popolnoma prisesan na eno bradavico in pije mleko. V tem času zraste do 100 gramov in takrat se mu razvijejo oči. Po 180 dnevih začne gledati iz vreče in se hraniti s travo, ampak še ne gre ven. Šele 190 dan prvič pride iz vreče.

442

PONI

Najmanjši poni v zgodovini je bil žrebec po imenu Mala Bučka. Visok je bil le 35.6 centimetrov in tehtal pičlih 9 kilogramov. Poni je nasplošno intelegenten in prijazen konj, ko pa ima svoje dneve, ga lahko označimo tudi za trmastega in prebrisanega. Ustrezno usposobljeni poniji so primerni za otroke, ki se učijo jahanja. Kljub velikosti veljajo za nenavadno močnega konja.

338

KROKODIL

V našem živalskem vrtu si lahko ogledate dve vrsti krokodilov. Krokodilja samica je skrbna mati. V pesek izkoplje jamo in vanjo izleže jajca. Ne prekrije jih s peskom, ampak gnezdo ves čas 90-dnevne inkubacijske dobe budno pazi. Če je temperatura med valjenjem nižja od 30˚C, je večina mladičev ženskega spola, kadar presega 34˚C pa se izlegajo večinoma samčki.

337

LEMUR

lemur

Podplat zadnjega stopala je na peti gol, medtem ko je pri drugih vrstah lemurjev peta pokrita z dlako. Zadnje okončine imajo roževinast krempelj, ki služi za nego dlake. Beseda “lemur” je iz latinščine in pomeni »duhovi noči«. To je najbrž povezano z njihovo nočno aktivnostjo. Lemurje  v naravi najdemo le na južni in jugovzhodni obali na Madagaskarju.

256

OPICA MAKAK

opica-makak

Dolg rep jim pomaga pri lovljenju ravnotežja. Njihova zmožnost prilagajanja okolju je poglavitni razlog, zakaj je ravno ta vrsta opic najbolj razširjena po svetu, saj jih najdemo tudi v višje ležečih predelih kot tudi v gozdovih. Aktivni so tako ponoči, kot podnevi. Živijo na drevesih, občasno pa jih lahko najdemo tudi na tleh, kjer iščejo sočne sadeže.

193

KAKADU - PAPAGAJ

Kakadu je ptica, ki izhaja iz Avstralije in Indonezijskih otokov. Kakadu je družinski ptič in zato tudi med papigami zelo pogosto izbran hišni ljubljenček. Glavna prepoznavnost Kakaduja je znameniti čopek vrh glave. Odrasel Kakadu doseže višino 50 cm, zato za bivanje potrebuje kar veliko prostora. Ptica je dobila ime iz malezijske besede »Kakatua«, kar pomeni starejša sestra.

239

RDEČI ARA - PAPAGAJ

Papagaji so izredno sposobni kopirati zvoke iz okolice. Zato se lahko tudi naučijo in posnemajo nekatere človeške besede. Poleg tega znajo te besede uporabljati tudi ob smiselnem času. Leta 1995 se je papagaj po imenu Puck vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, kot papagaj z največjim besednim zakladom. Zna izgovoriti kar 1,782 besed.

256

NANDU

Nanduji so velike neleteče ptice, imajo dolg vrat in dolge noge, za razliko od nojev, ki imajo na nogah po dva prsta, imajo nanduji po tri prste. Nanduji zrastejo približno meter in pol v višino, tehtajo pa največ 40 kilogramov. So vrste nojevcev iz rodu Rhea; v divjini živijo samo v Južni Ameriki. Za mladiče skrbi samec, ki je zelo zaščitniški, saj napade vsakogar, ki se mu zdi nevaren.

207

ZELENI LEGVAN

Zeleni legvan živi v toplejših tropskih predelih Južne in Srednje Amerike. Njegovo življenjsko okolje je v drevesnih krošnjah, všeč mu je bližina voda, rad se kopa in je dober plavalec. Ubrani se tudi z močnim udarcem repa ali z ugrizom. Spada med večje kuščarje, saj lahko samec zraste v dolžino do 220 cm in tehta do 4 kg, samička zraste nekoliko manj, do 1.5 m in tehta do 3 kg.

207

ALPAKA

Alpaka je udomačena vrsta južnoameriške kamele, elegantna žival dolgih nog in dolgega vratu. Alpake, za razliko od lam, ne pljuvajo kar vse povprek, temveč uporabijo pljuvanje predvsem za urejanje medsebojnih odnosov znotraj črede. Njihov način življenja je zelo zanimiv, saj rabijo družbo. Še dobro, da ima naša alpaka veliko poskočnih prijateljic in prijateljev.

218

NOSATI MEDVEDKI

Koati ali nosati medvedki so mišičaste živali, nekakšna mešanica, rakuna, medveda in pande. Imajo dolgi obročkasti rep in ravni gibčni gobček, s katerim brskajo po špranjah in luknjah v zemlji za hrano. Prihajajo od zelo daleč, nekaj primerkov pa se nahaja tudi v našem živalskem vrtu. Kot pritiče vsem medvedom, so tudi naši kosmatinci izredno sladkosnedi, obožujejo sadje.

208

GOTTINGER PRAŠIČEK

Mini ameriški prašički so manjši od navadnih domačih, in to kar precej. Zaradi tega jih štejemo med pritlikave pujske. Tehtajo do 80 kg in so ponavadi črne barve. Zanimivo je, da nimajo nobenega vonja in so izredno čisti, zato so primerni za hišne ljubljenčke. So izredno prijazni in radovedni, zato jih otroci brez težav lahko tudi božajo.

204

LEV - PANTHERA LEO

🦁 Lêv (znanstveno ime Panthera leo) je velika mačka, ki lahko zraste v dolžino do 2,5 m, rep pa ima dolg 1,1 m. Težek je lahko do 250 kg. Zaradi goste samčeve grive se med vsemi mačkami samec in samica najbolj razlikujeta. 🐆 Levi se družijo v družinah (krdelih), ki obvladujejo področje do 30 km naokoli. Njegova domovina je bila, razen tropskih pragozdov, vsa Afrika in južna Azija vse do Gangesa. 🗺 Danes živi lev v naravnem okolju le še v prostranih savanah in stepah južno od Sahare in na zelo majhnem teritoriju blizu Bombaja v Indiji. 

 

417

MODRI ARA - PAPAGAJ

Papagaji so izredno sposobni kopirati zvoke iz okolice. Zato se lahko tudi naučijo in posnemajo nekatere človeške besede. Poleg tega znajo te besede uporabljati tudi ob smiselnem času. Leta 1995 se je papagaj po imenu Puck vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, kot papagaj z največjim besednim zakladom. Zna izgovoriti kar 1,782 besed.

256

AFRIŠKA ŽELVA

Afriška ostrogasta želva (Geochelone sulcata) je največja celinska kopenska želva in tretja največja kopenska želva nasploh. Zraste do 80cm in tehta do 100kg. Zaradi svoje teže in velikosti je kar precej okorna in, če se preverne na hrbet se ne more sama obrniti. Njeno ime je sestavljeno iz dveh grških besed, geo kar pomeni zemlja in chelone kar pomeni želva.

193

KAKADU - PAPAGAJ

Kakadu je ptica, ki izhaja iz Avstralije in Indonezijskih otokov. Kakadu je družinski ptič in zato tudi med papigami zelo pogosto izbran hišni ljubljenček. Glavna prepoznavnost Kakaduja je znameniti čopek vrh glave. Odrasel Kakadu doseže višino 50 cm, zato za bivanje potrebuje kar veliko prostora. Ptica je dobila ime iz malezijske besede »Kakatua«, kar pomeni starejša sestra.

239

PRITLIKAVI ZEBU

Pritlikavi zebu spada med pasmo domačega goveda, ki jo prištevajo med najstarejše pasme goved na svetu. Izvira iz Šri Lanke. Njihovo meso mnogi prištevajo med luksuzne jedi in med eno od najdražjih živil na svetu, za katerega je treba odšteti tudi preko tisoč evrov za kilogram. Toda tako visoka cena velja le za čistokrvne živali, katerih število je zelo majhno.

183

RAKUN

Rakun ima okrog oči masko črne barve, ki spominja na lopove. Zaradi tega se ga drži sloves tatu. Sposoben je stati na zadnjih nogah in pri tem ovohavati okolico. Vedno si pred hranjenjem koščke hrane umije v vodi. Je zelo dober in hiter plavalec, v vodi pa lahko zdrži kar nekaj časa. Pozimi pade v neke vrste mirovanje. Rakuna se da zelo dobro in hitro udomačiti.

284

LORI - PAPAGAJ

So majhni, do srednje veliki drevesni papagaji s posebnim specializiranim, ščetkastim jezikom. Koristijo ga za prehranjevanje s sladkim nektarjem, ter sadjem. Uporaba izraza lori je subjektivna, enako kot izraz papiga. Vrste z daljšim repom se označuje kot lorikeets medtem ko so vrste s kratkim topim repom na splošno označene kot lories.

236

HIMALAJSKA KOZA

Himalajske koze so ena najmanjših pasem koz na svetu, povprečno zrastejo nekje do 40cm. Rade imajo družbo svoje vrste, hitro pa se navadijo tudi na ljudi. Prav tako se rade družijo tudi z ostalimi domačimi živalmi, zato ni čudno, da ima naša alpaca toliko norčavih prijateljic. So zelo pametne živali, zato jih hitro lahko naučimo tudi različnih spretnosti in trikov.

417

PURAN

Puran je domača žival, ki so jo v Evropo prinesli Španci okoli leta 1520. Izvirajo iz Severne Amerike, kjer živijo tudi v divjini po gozdovih. Kot lovno divjad so jih poskušali že od leta 1880 zarediti tudi v Evropi, ko so iz Amerike pripeljali tudi divje purane. Za purana je značilna poudarjena golša, ki pri odraslem samcu doseže velikost do 5 centimetrov.

160

PAV

Pav je domača žival iz družine poljskih kokoši, ki so jo vzgojili v Indiji pred mnogimi stoletji. V Evropo so ga prinesli Grki v 5. stoletju pr. n. št. Ptico slavijo v Indijski in Grški mitologiji in je od leta 1963 tudi nacionalna ptica Indije. Pav znan kot Mayura (morilec kač), je imel pravljično mesto v Indiji. Pogosto je upodobljen v umetnosti, templjih, poeziji, ljudski glasbi in tradiciji.

205

PAVJI ŽERJAV

Je ptič iz družine žerjavov, ki naseljuje področja tropske Afrike. Živi v parih ali v velikih jatah. Je kozmopolit in večinoma gnezdi v skalnih votlinah. Vsi žerjavi so vsejedi. Glavna hrana pavjega žerjava so trave, semena žuželke in drugi nevretenčarji ter mali vretenčarji. Semena iz kmetijskih pridelkov pa so najpomembnejši vir hrane. Obožujejo koruzo!

170

VELIKA UHARICA

Velika uharica je največja vrsta sove v Evropi. Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra. Svoje gnezdišče si velika uharica običajno izbere v skalni steni. Plezanje v skalnih stenah in planinarjenje ljudi pogosto pripeljejo v bližino gnezd. Prav vznemirjanje na gnezdiščih pa je ena od največjih groženj tej plahi sovi.

179

SNEŽNA SOVA

Snežne sove so selivke, ki se vsako pomlad in jesen odpravijo z rodne Arktike na lov za hrano. Vsake toliko obiščejo tudi naše kraje, a to se zgodi zelo redko. Sove ponoči vidijo kar stokrat bolje od ljudi. Njihove oči so velike skoraj toliko kot človeške. Gnezdi na tleh, kjer izkoplje plitko jamico, v katero znese jajca. Je zelo pogumna mamica, prežene prav vse plenilce.

194

ZAJEC

Na svetu je 54 različnih vrst zajcev, Slovenijo pa naseljujeta dve vrsti. Zajce so še do nedavnega prištevali med glodavce. Vendar z njimi nimajo skupnih prednikov in spadajo v samostojen red zajcev. Zajec spi velikokrat na dan, vendar le po nekaj sekund do največ nekaj minut. Tako spi zato, da je čim manj časa izpostavljen nevarnostim, ki nanj prežijo v naravi.

207

SURIKATA

Surikate, znamenite prebivalke polpuščave Kalahari. So predstavnice družine mungov in očarajo z dvignjenimi sprednjimi tačkami. Na njihovem jedilniku se najpogosteje znajdejo žuželke, kuščarji, pajki, hrošči, škorpijoni in strupene kače, ki si jih privoščijo brez zadržkov, saj jih je mati narava nagradila z odpornostjo proti nekaterim strupom. 

207

KRALJEVI PITON

Kraljevi piton spada v družino udavov. Zaradi svoje velikosti, obarvanosti in lepih vzorcev, je ena med bolj priljubljenimi vrsami kač. Razširjen je po travnatih področjih Sudana, ter njegovih provincah zahodno od Nila, v nekaterih delih centralne Afrike, najštevilčnejši pa je v zahodni Afriki vse do Slonokoščene obale. Odrasli osebki povprečno dosežejo dolžino med 90 in 130 cm. 

207

SUPER IDEJA ZA DRUŽINSKI IZLET!

Obiščite nas že ta vikend! Sprehajajte se med različnimi svetovi in spoznajte različna časovna obdobja. Raziščite prostore, kjer se lahko izgubite v domišljiji. Živalski vrt in tematski park Mini Zoo Land, je prostor, kjer vas čakajo dogodivščine, ki jih še dolgo ne boste pozabili.

JAHANJE PONIJA

Super ideja za vikend z družino! Si želite na kratek oddih, ki bo zanimiv tako za vas, kot za vaše malčke? Obiščite Mini ZOO Slovenske Konjice in si privoščite sprostitev na malo drugačen način! Naši poniji so med vikendi, ob lepem vremenu, vedno v nizkem štartu, da v spremstvu naših vodnikov ponesejo vaše najmlajše na zanimivo dogodivščino! Cena za krog znaša 3€.

TEMATSKI PARKI

Svoje najljubše živali si lahko ogledate v zanimivem okolju. Za vas smo pripravili čudovite tematske parke, kjer živali živijo v sožitju s kulisami divjega zahoda, avstralske pokrajine, tropskih otokov … Za najmlajše pa imamo pripravljena tudi različna igrala. Kdaj ste nazadnje bili na dveh mestih hkrati? Pri nas je to mogoče. Obiščite nas!

ENOSTAVNO DO NAS

Ob prihodu iz avtoceste, zapeljete na izvoz Slovenske Konjice. Pri krožišču OMW Tepanje zavijete drugi izvoz levo, ter peljete cca. dva kilometra naravnost do Slovenskih Konjic. Po prvem krožišču poleg Hoferja, pred policijsko postajo zavijete desno. Na uradni občinski tabli je zelena puščica MINI ZOO desno. Držite se desnega pasu mimo Avtopralnice Mernik, cilj čez 200 metrov.

  • V Garmin sistem vtipkajte: Ob potoku 4, 3210 Slovenske Konjice. Obvezno navedite kraj!
  • Parkirate lahko na OZNAČENIH PARKIRIŠČIH 50m desno od vhoda v ZOO.
  • Za vas smo POMLADI odprti vsak dan! Obratujemo tudi med prazniki.
  • VSAK DAN MED TEDNOM IN ZA VIKEND od 9:00 do 18:00 ure.